642.3.1 Actieve processen[//]

Als u deze menu-optie kiest, verschijnt een overzichtscherm met actieve processen.

Kolommen op het scherm

Proces: Hier staat het procesnummer.

Procesidentificatie: Hier staat een omschrijving van het proces.

Status: Hier staat de huidige status van het proces.

Laatste actie: Hier staat wanneer de laatste actie heeft plaatsgevonden.

Opties van het scherm

Monitor proces (+): Selecteer een proces en kies vervolgens deze optie om de gegevens over het desbetreffende proces te bekijken.

Tijdsduur/Statussen proces (+): Selecteer een proces en kies deze optie om een lijst met statussen (klaar, bezig, stilgelegd, wachtrij) van het desbetreffende proces te bekijken.

Monitoring processen

Als u kiest voor de optie ‘Monitor proces’ verschijnt een invoerscherm met nadere informatie over het proces. Op dit scherm kunt u het proces tevens stoppen.

Opties van het scherm

Actuele status proces: Kies deze optie voor een overzicht van de actuele status van dit proces. De gegevens op dit overzicht geven een momentopname weer. Herhaal deze optie om te achterhalen of het proces daadwerkelijk nog actief is.

Stop: Kies deze optie om het proces af te breken. Nadat u deze optie hebt gekozen, vraagt het systeem u of het proces daadwerkelijk moet worden gestopt.

Controle: Kies deze optie om te controleren of het proces nog bezig is. Het systeem controleert gedurende één minuut of het proces nog actief is. Het systeem geeft tijdens de controle aan hoe ver deze is gevorderd.

Detailinfo: Kies deze optie om een lijst met statussen (klaar, bezig, stilgelegd, wachtrij) van het desbetreffende proces te bekijken. Deze optie is identiek aan de optie ‘Tijdsduur/Statussen proces’ op het vorige scherm.

642.3.2 Gestarte processen[//]

Als u deze menu-optie kiest, verschijnt een scherm met een overzicht van de gestarte processen. De opties en werking van het monitoren van gestarte processen zijn identiek aan die van de actieve processen.

642.3.3 Beheer periodieke opdrachten[//]

Met het beheer van periodieke opdrachten kunt u de lijst van processen muteren die periodiek moeten worden uitgevoerd.

Opdrachten worden in de wachtrij gezet door bij het opstarten van het proces voor M(emory) te kiezen (dus niet voor de opties O(nline) of B(atch). Het systeem zal u dan vragen aan te geven wanneer en hoe laat het proces moet worden gestart. Dit kan eenmalig of periodiek terugkerend zijn. Processen worden dus niet in de tabel gezet in AFO 642, maar in de AFO waarin het proces normaliter wordt gestart. De nachtwaker zal het proces starten op het door u vastgelegde moment.

Opmerkingen

·         Start binnen een tijdspanne van een minuut nooit meer dan vier processen.

·         Start gelijkaardige processen zoveel mogelijk kort na elkaar.

-       Als u bijvoorbeeld in AFO 451 een drukbestand voor herinneringen wilt laten aanmaken, de geldigheid van de pas wilt laten updaten en een automatische wijziging van lenerscategorieën wilt laten uitvoeren, en in AFO 435 een selectie in het lenersbestand wilt laten uitvoeren, kunt u deze processen meteen na elkaar starten. Deze processen lopen alle vier door de lenersfile en zullen als gevolg van memory-caching van elkaars werk ‘profiteren’ en relatief gezien sneller klaar zijn.

·         Start nooit teveel niet-gelijkaardige processen tegelijk, omdat dit kan resulteren in slechte responstijden. Start bijvoorbeeld niet tegelijk een selectie in het beschrijvingen-bestand, in het barcode-bestand, in de lenersfile en een proces dat een drukbestand met rappels gaat aanmaken.

·         Verdeel de hoeveelheid tijd die 's nachts beschikbaar is eventueel in ‘logische segmenten’.

-       Voer bijvoorbeeld eerst alle processen uit die activiteiten in de lenersfile ondernemen, nadien alle processen die te maken hebben met bestellingen, enzovoort.

·         Plaats kritische processen vooraan in de lijst en zet niet-kritische processen achteraan.

·         Het aantal processen dat simultaan kan worden gestart wordt bepaald door de M-licentie die op uw systeem is geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de maximale grens van het aantal simultane processen niet wordt overschreden. Als dit toch gebeurt zal het proces niet worden gestart.

Als u deze menu-optie kiest, verschijnt een overzichtsscherm met periodieke opdrachten.

Kolommen op het scherm

Proces: Hier staat het procesnummer.

Procesidentificatie: Hier staat de omschrijving van het proces.

Status: Hier staat op welke data en op welk tijdstip het proces zal worden gestart. Het veld toont achtereenvolgens de weekdagen, de kalenderdagen en het tijdstip.

Opties van het scherm

Monitor proces (+): Selecteer een proces en kies vervolgens deze optie om de gegevens van het proces te bekijken. Er verschijnt een overzichtsscherm. Dit scherm wordt hieronder toegelicht.

Schrap proces (+): Selecteer een proces en kies vervolgens deze optie om een proces te verwijderen.

Opmerking

Processen kunnen niet uit overzichten worden geschrapt als ze nog actief zijn.

Tijdsduur/Statussen proces (+): Selecteer een proces en kies deze optie om een lijst met statussen (klaar, bezig, stilgelegd, wachtrij) van het desbetreffende proces te bekijken.

Proces rapport (+):Selecteer een proces en kies deze optie om een een rapport af te drukken. Het standaard scherm voor het genreren van output wordt getoond.

Monitor proces (+): Selecteer een proces en kies vervolgens deze optie om de gegevens van het proces te bekijken. Er verschijnt een overzichtsscherm±

Opties van het scherm

Memory-instellingen: Kies deze optie om de datum- en tijdgegevens van het proces te wijzigen. Als u deze optie kiest verschijnt een invoerscherm waar u de dagen van de maand, de week en het tijdstip kunt invullen. Een ‘*’ betekent dat het proces respectievelijk elke maand, elke weekdag en op elk mogelijk tijdstip kan worden uitgevoerd.

De overige opties en de werking van deze opties zijn identiek aan die van de actieve processen.

Opmerking

Lees voor meer informatie over geldige notaties de beschrijving van de memory-optie in het hoofdstuk ‘AFO-overschrijdende principes’ de paragraaf over ‘Procesbeheer’.

642.3.4 Beheer eenmalige opdrachten[//]

Het beheer van eenmalige opdrachten toont een overzicht van alle processen die beschikbaar zijn om één keer te worden uitgevoerd. De werkwijze en de opties op dit scherm zijn volledig identiek aan de werkwijze en de opties bij het beheer van periodieke opdrachten.

Aangezien de opdrachten in dit overzicht slechts één keer worden uitgevoerd, verdwijnen ze uit het overzicht nadat het proces is opgestart.

642.3.5 Paswoordgebonden overzicht[//]

Als u voor deze menu-optie kiest, verschijnt een overzichtsscherm met de actieve processen die door uw paswoord werden gestart. De opties en werking zijn identiek aan die van het overzicht met actieve processen.

642.3.6 Tijdstabel / parameters[//]

Met deze menu-optie kunt u een aantal parameters definiëren die betrekking hebben op de nachtwaker. Lees eerst de paragraaf ‘642.2 De nachtwaker en ‘night jobs’’ voor meer informatie over de nachtwaker.

Als u voor deze menu-optie kiest, verschijnt een scherm met een tijdstabel.

Selecteer een weekdag en kies deze optie om de tijdparameters in te stellen. Er verschijnt een invoerscherm:

Velden van het scherm

Niet activeren tussen: Voer een tijdsinterval in (gebruik het formaat uu:mm). Als het systeem gedurende deze periode wordt gestart, wordt de nachtwaker niet automatisch opgestart. Buiten de opgegeven periode wordt automatisch de nachtwaker opgestart. Deze periode moet iets ‘ruimer’ zijn dan de periode waarin normaliter met het systeem wordt gewerkt. Als u bijvoorbeeld meestal tussen acht uur ’s morgens en half negen ’s avonds met het systeem werkt, voert u hier in “07:30-21:00”.

Opmerking

Het is mogelijk het automatisch opstarten van de nachtwaker buiten de opgegeven periode te voorkomen, aangezien het systeem bij het opstarten de vraag stelt “Nachtwaker opstarten? <J>”. Als u hier “N” invoert, zal de nachtwaker niet worden gestart. Het systeem geeft u één minuut de mogelijkheid om “N” in te voeren. Na deze periode wordt de nachtwaker gestart.

Stoppen om: Voer in op welk tijdstip de nachtwaker moet worden gestopt. Wij adviseren de nachtwaker iets eerder te stoppen dan het begin van de periode waarin u gewend bent met het systeem te werken. De nachtwaker zal op het door u aangegeven moment worden stilgelegd en het proces zal uit de tabel van actieve processen worden verwijderd.

Opmerking

Processen die door de nachtwaker zijn opgestart worden niet automatisch stilgelegd.

642.3.7 Nachtwaker[//]

De menu-optie ‘Nachtwaker’ is bedoeld om manueel de nachtwaker te kunnen starten. Als u deze optie hanteert, moet u ook bij de optie ‘Tijdstabel / parameters’ definiëren hoe laat het systeem automatisch moet worden stilgelegd om de back-up-procedure te kunnen starten.

Als u deze menu-optie kiest, verschijnt een scherm:

Op dit scherm staat de tijd (indien ingesteld met de optie ‘Tijdstabellen/parameters’) waarop het systeem wordt stilgelegd.

Kies OK om verder te gaan.

Het systeem schakelt direct door naar de standaardprocedure voor het opstarten van processen. Lees in het hoofdstuk ‘AFO-overschrijdende principes’ de paragraaf ‘Procesbeheer’ voor meer informatie over deze procedure.

Opmerking

Het is niet mogelijk de nachtwaker zelf in ‘memory’ op te starten.

642.3.8 Verwijder processen na hoeveel dagen[//]

Met deze optie kan aangegeven worden na hoeveel dagen gestarte processen verwijderd mogen worden uit de lijst ‘Gestarte processen’.

Nadat u dezeoptie gekozen heeft verschijnt een invoerscherm:

Voer het gewenste aantal dagen in.


·                     Document control - Change History

 

Version

Date

Change description

Author

1.0

unknown

Creation

Delivered as part of build 17 set